IK LEEF GEZOND!

Overgewicht bij kinderen en een dieet

Afvallen door middel van lijnen is de slechtste manier om gewicht te verliezen voor mensen die veel overgewicht hebben. Je wilt niet in één keer afvallen om vervolgens te stoppen met gezond eten en bewegen en al je overgewicht weer terug krijgen. Voor kinderen met veel overgewicht is deze manier van afvallen al helemaal niet gezond. Kinderen moeten nog groeien en hebben voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen ontwikkelen. 

 

Geen gewichtsverlies!

Een van de belangrijkste kenmerken bij het coachen van kinderen met veel overgewicht is dat we niet streven naar een gewichtsverlies. Het proberen te verliezen van overgewicht door diëten en lijnen en daarbij falen, is een belangrijk onderdeel van het probleem. Door ervoor te zorgen dat het gewicht niet toeneemt in plaats van te streven naar gewichtsverlies is de kans van slagen veel groter. Alle kinderen met overgewicht hebben baat bij een gezond eet- en bewegingspatroon. 

 

Gezonde levensstijl

Er is ontzettend veel informatie op het internet beschikbaar over wat wel en niet gezond is met betrekking tot voeding en beweging. Zoveel zelfs dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is er veel misinformatie over eten en bewegen. Daarom is het goed om alleen uit te gaan van een betrouwbare bron van informatie. Het Voedingscentrum is een door de overheid gesubsidieerde internetsite. De informatie die op deze site staat is het uitgangspunt voor de gezonde levensstijl die  beoogd wordt met het coachingsprogramma 'Ik leef gezond!'.

 

Waarom groepscoaching?

Het is belangrijk voor kinderen en jongeren die gewichtsproblemen ervaren om te weten dat ze niet de enigen zijn. En dat irrationele gedachten en gedrag rondom voeding ook bij anderen voorkomt. Dit helpt om te accepteren dat er een probleem is. Daarnaast bedenken ze oplossingen vanuit de praktijk van hun eigen leven en delen die met elkaar. Op deze manier leren ze ook van elkaar.

 

Het coachingstraject

Het doel van het coachingstraject is het aanleren van een gezonde levensstijl. Tijdens de sessies werken jij en je kind aan het versterken van een aantal vaardigheden die daaraan bijdragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leren nee zeggen of meer zelfvertrouwen krijgen. In een van de sessies met de kinderen zal ook het thema pesten aan bod komen. Daarnaast is er tijdens elke sessie voorlichting over een gezond eet- en leefpatroon en worden er oefeningen gedaan voor het beter omgaan met maaltijden.  Bij de oefeningen wordt gebruik gemaakt van o.a. spel,  bewegen, eten proeven, boodschappen doen.

Het totale programma bestaat uit 12 sessies, waarvan:

  • sessie 1 t/m 4 voor ouder en kind
  • sessie 5 t/m 8 alleen voor kinderen
  • sessie 9 t/m 12 follow-upsessies (telefonisch of via e-mail)

 

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je samen met je kind werken aan een gezonde levensstijl? Twijfel dan niet en neem contact met me op of bezoek de inloopochtend op elke 1e maandag van de maand. Ik geef je/jullie graag vrijblijvend meer uitleg over de inhoud van het programma.